//Víc než 18 milionů na podporu filmů, snímek dle brněnské autorky Tučkové a nové brněnské premiéry

Víc než 18 milionů na podporu filmů, snímek dle brněnské autorky Tučkové a nové brněnské premiéry

V Brně a Jihomoravském kraji se stále více natáčí, a to i díky aktivitám Brno Film Office a Jihomoravského filmového nadačního fondu. Filmová kancelář zajišťuje filmovým produkcím špičkový servis a spolupráci v regionu, zatímco nadační fond přispívá na tvorbu finančně. Letos fond v rámci sedmé výzvy na podporu audiovizuálních projektů rozdělil více než 18 milionů korun.

Nadační fond byl založen městem Brnem a Jihomoravským krajem v roce 2017. Jedná se o největšího podporovatele audiovizuálního průmyslu mezi českými regiony. Od roku 2018 podpořil výrobu 92 projektů částkou téměř 80 milionů korun. Podmínkou získání příspěvku je jeho využití na služby a profesionály se sídlem v Jihomoravském kraji.

Do letošní výzvy nadačního fondu se přihlásilo 44 projektů, přičemž požadovaná podpora třikrát převýšila možnosti fondu. Mezi podpořené projekty patří například osmidílný upírský seriál The City of Blood pro Disney+, natáčený v prostředí brněnského výstaviště a bývalé Vlněny, dvoudílná minisérie Gerta Schnirch, která je adaptací románu Kateřiny Tučkové v režii Tomáše Mašína, a televizní minisérie Monyová, založená na skutečném případu vraždy brněnské spisovatelky Simony Monyové. Fond podpořil také filmovou pohádku Zlatovláska, natáčenou v Lednici na Moravě, a film Město otců režiséra Zdeňka Tyce.

Příspěvky získaly i dokumenty místních tvůrců, například dokumentární film o brněnské zpěvačce Nikole Mucha, krátký dokument o segregaci Romů na základních školách Oddělení nebo šestidílný historický dokumentární seriál Poklady Jantarové stezky o nejstarší obchodní cestě Evropy. Fond ocenil také animovaný film Poslední šichta od brněnského týmu ilustrátora Jana Šrámka a režiséra Martina Búřila a studentské filmy Copy a Mezičasy.

Filmařům, kteří natáčejí v Brně a na jižní Moravě, s realizací projektů pomáhá Brno Film Office (BFO). „Působíme pod organizací TIC BRNO od roku 2017 a spolupracovali jsme už na více než 100 filmech a seriálech natáčených v regionu. Kromě atraktivních lokací a špičkového servisu oceňují filmové štáby v Brně také bohatou nabídku restaurací, bister, kulturního vyžití a vstřícné úřady, které umožňují hladké natáčení. Často také zmiňují, že Brno je stále městem pro místní, ne pro turisty,“ říká Ivana Košuličová, vedoucí BFO.

A jaké premiéry nás v Brně čekají? Na konci léta bude uveden časosběrný dokument Velký finále PSO o mimořádném hudebním uskupení, který získal Zvláštní uznání na Zlínském filmovém festivalu. Hned začátkem září vstoupí do kin citlivý snímek režisérky Beaty Parkanové Světýlka, sledující rozpad rodiny dětskýma očima. Film byl poprvé uveden v prestižní soutěži MFF Karlovy Vary. V říjnu se můžeme těšit na premiéru dokumentu o grafickém designu Identita a na očekávaný snímek Ondřeje Provazníka Sbormistr o sexuálním zneužívání v dětském pěveckém sboru.

Kompletní filmografii a další informace o natáčení v jihomoravském regionu najdete na nových webových stránkách BFO na adrese www.brnofilm.cz.

Zdroj: TIC Brno
Foto: Adam Ligocki