//Brno a jeho společnosti poskytnou severomoravským městům postiženým povodněmi finanční i hmotnou pomoc

Brno a jeho společnosti poskytnou severomoravským městům postiženým povodněmi finanční i hmotnou pomoc

Na dnešním mimořádném jednání Rady města Brna schválilo vedení pomoc městům postiženým aktuálními povodněmi. Bude se jednat jak o finanční, tak o materiální pomoc pro Opavu, Jeseník, Krnov a Litovel.

„Tragédie odehrávající se na severu Moravy, kterou povodně zasáhly nejvíce, je strašná. Když se na nás obrátilo vedení města Opavy s žádostí o poskytnutí hmotné pomoci, hned jsme začali potřebné věci shromažďovat. Konkrétně se jedná o čerpadla, vysoušeče, elektrocentrály a topidla. Část z nich má k dispozici přímo město a další poskytnou městské společnosti. Daný seznam aktuálně kompletujeme a zašleme jej do Opavy, aby si vybrali, co je nejvíce potřeba, a to jim obratem dodáme,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Další pomoc bude směřovat do Krnova, Jeseníku a Litovle. Každému z těchto extrémně postižených měst poskytne Brno částku 100 000 korun, kterou vezme z fondu rozpočtových rezerv. „Peníze budou zaslány neprodleně. Sto tisíc korun je maximální částka, kterou může schválit Rada města Brna. Vyšší finance už by podléhaly schválení zastupitelstvem, které ale zasedá až za měsíc,“ doplnila Markéta Vaňková.

Městské společnosti jsou připraveny na další pomoc ze své úrovně. Podle aktuálních informací mají SAKO Brno a Teplárny Brno vyčleněno vždy 500 000 korun na pomoc Opavě. Nyní se řeší, zda půjde o finanční dar, nebo za danou částku společnosti zařídí nákup potřebných věcí.

Zdroj: MMB – tiskový servis
Ilustrační foto: Karolína Krauzovičová