//Jubilejní 10. ročník Bučovice Blind Football Cup

Jubilejní 10. ročník Bučovice Blind Football Cup

O víkendu 28. a 29. září 2024 se v jihomoravských Bučovicích uskuteční jubilejní desátý ročník turnaje Bučovice Blind Football Cup (BBFC). Jedinečné akce s nezapomenutelnou atmosférou se zúčastní týmy nevidomých hráčů futsalu ze šesti evropských zemí. 

Pořadatelé turnaje i diváci ještě dnes vzpomínají na úchvatné finále minulého ročníku, v němž britský tým Merseyside Blind & V.I. Football Club porazil 4:2 tradiční účastníky FC St. Pauli Hamburk.  V rozhodujícím zápasu turnaje tenkrát řádil Eesa Mohammed Amjid, který předvedl řadu brilantních úniků a čtyři z nich skončily góly v německé brance. Letos tohoto špičkového evropského hráče uvidíme v dresu jiného britského družstva West Bromwich Albion, který se do Bučovic vrací po pěti letech. Ještě o rok dříve se BBFC zúčastnil španělský tým Fútbol Ciegos Madrid, který v r. 2018 hladce prošel celým turnajem a prohrál až ve finále. Španělé jsou zpět v novém složení a s obrovskou motivací pozvednout nad své hlavy zlatý pohár.

“Jsme moc rádi, že se na náš turnaj týmy vrací; vnímáme, že se do Bučovic těší; nabízíme jim totiž vydatnou porci 4-5 zápasů ve dvou dnech proti zahraničním týmům, se kterými se často ještě ve své kariéře nestřetli,” přibližuje Jitka Carcouët, organizátorka a navigátorka za brankou z domácího týmu.

Pravidelnými účastníky turnaje jsou družstva Five-a-side Anderlecht z Belgie a již zmiňované FC St. Pauli. Nebudou chybět ani letos. Německý brankář Sven Gronau vysvětluje, v čem je bučovický turnaj výjimečný: „BBFC byla naším prvním krokem do mezinárodní sféry. Skvělá příležitost podívat se dál než za vlastní nos. Zážitek z vřelého, srdečného a pohostinného přijetí nám umožnil zjistit, že fotbal pro nevidomé je víc než německá bundesliga. Vznikla nová přátelství. BBFC je mnohem víc než jen mezinárodní turnaj. Je to srdce a duše evropské blindfootballové komunity.

Vůbec poprvé přijede tým Clube Atlético e Cultural z Lisabonu. „V Portugalsku neexistuje žádná oficiální soutěž, takže to bude pro naše sportovce skvělá příležitost soutěžit na mezinárodní úrovni,“ říká jejich trenér Mauro Diogo.

Turnaj organizuje tým Avoy MU Brno, který má díky více než desetileté tradici akce kontakt na mnoho zahraničních celků a velkou měrou se podílí na budování evropské sítě klubů futsalu pro nevidomé. Brněnské družstvo je úzce spjato s Masarykovou univerzitou a funguje pod záštitou Střediska Teiresiás, které pomáhá studentům se specifickými nároky. „Je takovou naší alma mater, partnerem, který nám akci pomáhá zajistit technologicky a v profesionální blind-friendly kvalitě,“ dodává Tomáš Bukovský, pořadatel turnaje starající se o technické zajištění akce a zároveň brankář domácího družstva. O úzké spolupráci pořadatelů s Masarykovou univerzitou svědčí i fakt, že slavnostní výkop provede prof. Martin Bareš, rektor této brněnské vysoké školy. Naopak, při finálových zápasech budou hráče doprovázet malí kluci z Orla Řečkovice, jihomoravské futsalové bašty.

Stejně jako u předchozích ročníků budou všechny zápasy budou doprovázeny profesionálním audio komentářem v angličtině, který budou moci sledovat diváci na místě prostřednictvím vlastních či zapůjčených sluchátek, tak i v teple domova. Na webové stránce www.bbfc.cz/cs/live bude totiž zájemcům k dispozici streamovaný a komentovaný přenos aktuálně probíhajícího utkání i dosavadní výsledky předchozích zápasů. Všechna utkání bude řídit čtveřice nejlepších evropských rozhodčích, která má bohaté zkušenosti z nejvýznamnějších mezinárodních soutěží.

Domácí tým plánuje s diváky i hráči pozvaných týmů oslavit jubilejní 10. ročník turnaje. Poblíž hřiště bude otevřena fan zóna „10 let s BBFC“, v níž budou zájemci moci sledovat video dokumenty o předchozích ročnících či si popovídat s hráči o jejich dojmech z odehraných utkání či celého turnaje. Organizátoři počítají i s dalšími doprovodnými akcemi pro diváky, mezi něž bude patřit skákací hrad pro nejmenší či „penalty poslepu“, tj. možnost vyzkoušet si futsal pro nevidomé na vlastní kůži a střílet poslepu na branku za hlasové navigace brankáře.

Turnaj se stejně jako v předchozích letech odehraje na venkovním hřišti bučovické základní školy na ulici Školní 710, kde je pro hráče připraven umělý trávník třetí generace. Konat se bude za každého počasí, vstup na něj je zdarma a diváci si budou moci na místě zakoupit občerstvení. Více informací včetně harmonogramu turnaje naleznete na webových stránkách turnaje www.bbfc.cz, video dokument o loňském ročníku je k dispozici na Youtube: https://youtu.be/C-Dz4aQrSLU?feature=shared

Přehled týmů vč. ročníků účasti a vítězných let

  • FC St. Pauli (Německo): 2013, 2014, 2015 – 3. místo, 2016–2018, 2019 – 1. místo, 2023 – 2. místo
  • Brussels 5-a-side Anderlecht (Belgie): 2015, 2016, 2017 – 1. místo, 2018, 2023
  • Fútbol Ciegos Madrid (Španělsko): 2018 – 2. místo
  • West Bromwich Albion (Velká Británie) – 2019
  • Clube Atlético e Cultural (Portugalsko)
  • Avoy MU Brno (ČR): 2013–2017, 2018 – 3. místo, 2019 – 3. místo, 2020 – 3. místo

O futsalu pro nevidomé 

Futsal pro nevidomé se podřizuje oficiálním pravidlům, které vydala IBSA (International Blind Sports Association) a které vycházejí z tradičního pojetí standardního futsalu. Hrají jej družstva s brankářem a čtyřmi hráči v poli a jejich cílem je vstřelit více branek než soupeř. Míč obsahuje na rozdíl od běžného vnitřní zvukový systém, díky němuž je při pohybu slyšet. Zrak může používat pouze brankář, jeho spoluhráči jsou nevidomí. Pro zajištění rovných podmínek jsou hráči v poli povinni nosit neprůhledné klapky, informace k dění na hřišti jim verbálně poskytuje brankář, trenér a navigátor za brankou soupeře.

Zdroj a foto: Bučovice Blind Football Cup