//125 let VUT. Nejstarší univerzita v Brně slaví narozeniny!

125 let VUT. Nejstarší univerzita v Brně slaví narozeniny!

Vysoké učení technické v Brně slaví narozeniny! Nejstarší vysoká škola v Brně si letos připomíná 125 let od svého založení. Při této příležitosti se Brno zbarví do červena a popularizační akce v průběhu celého podzimu přiblíží lidem, jak vypadá excelentní věda a technologie budoucnosti. 

Počátky brněnské techniky sahají až do 19. století, kdy došlo ke zřízení Císařské a královské české vysoké školy technické v Brně, a to konkrétně 19. září 1899, kdy vznikla Fakulta stavební. Během let se měnil nejen název, ale univerzita se od skromných začátků proměnila v mezinárodně uznávanou instituci, která si zakládá na prestižním vzdělání a excelentní vědě v technických oborech i v oblastech moderních technologií.

S historií VUT jsou spjaty významné osobnosti, jako byli zakladatel elektronové mikroskopie v Česku Armin Delong, architekt a urbanista Bohuslav Fuchs nebo vědec a vynálezce Otto Wichterle. Čestnými doktory univerzity jsou například Nikola Tesla, Tomáš a Jan Antonín Baťa a také první dva českoslovenští prezidenti T. G. Masaryk a Edvard Beneš, jehož jméno univerzita po nějakou dobu nesla.

Technika exceluje

To, co lidé považují za vzdálenou budoucnost, se právě nyní rodí na VUT. V současnosti univerzita dosahuje ve vědě a výzkumu špičkových výsledků. Zaměřuje se nejen na rozvoj technických oblastí, ale díky výtvarným oborům a architektuře také na propojení technického a uměleckého světa, díky čemuž unikátním způsobem rozvíjí kreativitu v technickém výzkumu a vzdělávání. Vědci a vědkyně se zabývají také oblastmi, které souvisí s technologiemi budoucnosti, jako jsou polovodičové technologie, mikroskopie, vesmírné a letecké technologie, umělá inteligence a kyberbezpečnost nebo environmentální inženýrství či cirkulární ekonomika.

Tyto moderní technologie zároveň patří mezi strategické oblasti, kterým se chce univerzita věnovat i v budoucnu. S tím souvisí další klíčová témata, která formují směřování VUT, a sice podpora technického vzdělávání a rozvoj technologické excelence a konkurenceschopnosti České republiky i Evropské unie.

„Výročí VUT nevnímáme jen jako prosté ohlédnutí za minulostí, ale také jako příležitost představit vize budoucího směřování univerzity. Jedním z nejdůležitějších témat, které jsme si vytkli, je podpora technického vzdělávání a rozvoj technologické excelence. Vzděláváním, výzkumem a vývojem v oblasti technologií i transferem znalostí přispíváme k pozitivním proměnám světa kolem nás v souladu s potřebami společnosti, neboť chceme na poli technologií přispět platným dílem k prosperitě a konkurenceschopnosti České republiky i Evropské unie. Jako technická univerzita musíme také zajistit, aby technologie sloužily společnosti a pomáhaly řešit výzvy dnešní doby, jako jsou klimatická změna, kybernetická bezpečnost či udržitelnost. Na VUT jsme tyto výzvy přijali a vedeme nové generace inženýrů a vědců k tomu, aby tvořily lepší budoucnost pro všechny,“ uvedl rektor VUT Ladislav Janíček.

Brno se rozsvítí pro VUT

Při příležitosti narozenin nejstarší brněnské vysoké školy se město zahalí do barvy VUT. Speciální blahopřání tak brněnské technice pošle červeně nasvícený Špilberk i hlavní ulice, které rozzáří červené girlandy. Ojedinělou podívanou v centru města bude doplňovat panelová výstava přibližující veřejnosti strategické oblasti univerzity, její vědecké úspěchy i technologie budoucnosti. Výstava je k vidění na Moravském náměstí u Jošta (16.–23. září) a následně na Mendlově náměstí v Brně (23.–30. září).

Narozeninovým dnem však oslavy nekončí. Na podzim se odborníci z VUT společně s veřejností ponoří do tajů vědy, technologií a umění na Noci vědců (27. září), na které návštěvníky v případě hezkého počasí čeká jedno velké překvapení. VUT se bude prezentovat také na Mezinárodním strojírenském veletrhu (8.–11. října), kde každoročně získává za své exponáty významná ocenění. Milovníci hudby a sportu se mohou vydat odreagovat na Hudbu z FEKTu (18. září), FASTfest (1. října) nebo Hokejový souboj univerzit do Winning Group Arény (16. října). Umělecký svět veřejnost objeví díky projektu Kreativní technika (18. září–27. října) a inspirativní panelovou diskuzi, na které bude představen kosmický sektor z pohledu žen, které se na něm podílejí, přinese debata Space4Women v rámci akce Czech Space Week (7. listopadu). Rok oslav vyvrcholí 6. prosince Plesem VUT, který je jedinečnou událostí studujících, zaměstnanců, absolventů a přátel brněnské techniky a zároveň největším plesem v České republice.

Více informací o 125. výročí VUT najdete na webu vut.cz/125.

Zdroj a foto: VUT v Brně