//Stále jsou potřeba dobrovolníci na pomoc po povodních, ubytování a strava jsou zajištěny

Stále jsou potřeba dobrovolníci na pomoc po povodních, ubytování a strava jsou zajištěny

V oblastech zasažených povodněmi na Jesenicku a Šumpersku je stále nutná dobrovolnická pomoc. Maltézská pomoc, o.p.s., vyzývá k zapojení do úklidových a obnovovacích prací, přičemž dobrovolníci mohou přijet i na více dní. Ubytování je zajištěno ve školách a dalších komunitních prostorách a na místě je poskytováno také základní občerstvení. Zájemci se mohou registrovat prostřednictvím online formuláře.

Maltézská pomoc, o.p.s., je jednou ze čtyř organizací pověřených krizovým štábem Olomouckého kraje ke koordinaci dobrovolnické činnosti. „Každý den se počítá, obzvlášť v pracovním týdnu je nedostatek pomocných rukou,“ říká Michal Umlauf z Maltézské pomoci. „Pokud máte možnost přijet a pomáhat i na několik dní, nemusíte se obávat o ubytování. Přespání je zajištěno ve školách a komunitních prostorách. Stačí si vzít vlastní karimatku a spacák. K dispozici je také základní občerstvení.

Jak můžete pomoci

  1. Zapojte se jako dobrovolník: Registrace probíhá online prostřednictvím formuláře [zde] nebo přes QR kód. Každá ruka se hodí, a i pár dní vaší pomoci může významně přispět k obnově zasažených oblastí. Přihlášení znamená závazné rozhodnutí k účasti.
  2. Podpořte finančně: Na stránkách [Darujme.cz] můžete přispět na nákup ochranných pomůcek, dalšího materiálu pro dobrovolníky, jejich pojištění a koordinačního zajištění. Vaše podpora pomáhá zajistit potřebné vybavení pro efektivní pomoc.

Dosud se prostřednictvím Maltézské pomoci zaregistrovalo více než 1 070 osob. Jen za uplynulý víkend se na pomoc Jesenicku přihlásilo 700 lidí, z toho bylo nasazeno 272 dobrovolníků v sobotu a 231 v neděli. “Tento týden pokračujeme v organizaci dalších týmů – v pondělí se zapojilo 48 dobrovolníků, v úterý 59. Potřeba pomocníků je stále vysoká, zejména během pracovních dnů,” apeluje Michal Umlauf a doplňuje: „Vysíláme dobrovolníky na základě potvrzené potřebnosti od obcí, proto prosím nezahlcujte obecní úřady telefonáty s nabídkami pomoci. Spolupracujte s organizacemi, které tuto činnost koordinují, aby byla pomoc co nejefektivnější. Pokud jedete pomáhat svým blízkým jako rodinní příslušníci, není nutné se hlásit ani registrovat.

O Maltézské pomoci, o.p.s.
Nestátní nezisková organizace Maltézská pomoc vznikla v roce 2002. Byla zřízená českým Velkopřevorstvím Suverénního řádu Maltézských rytířů a je součástí nejstarší charitativní organizace na světě – Malteser International, která působí ve více než 110 zemích celého světa. Jako charitativní a humanitární organizace zakládá svou činnost na nepřetržité 900leté tradici pomoci trpícím. V ČR Maltézská pomoc pečuje primárně o seniory, ale také o děti, lidi se zdravotním postižením, odsouzené ve výkonu trestu, lidi bez domova či ohrožené sociálním vyloučením.

Zdroj a foto: O Maltézské pomoci, o.p.s.