//Škole v centru Brna se vrátila historická podoba

Škole v centru Brna se vrátila historická podoba

Potřebnou opravu včetně obnovy hodnotných architektonických prvků podstoupila základní škola v brněnské Rašínově ulici. Stavební úpravy historicky cenné budovy z konce devatenáctého století měla na starost městská část Brno-střed, jež práce dokončila ještě před začátkem školního roku.

Nárožní budova mezi Rašínovou a Jakubskou ulicí vznikla v roce 1889 a fungovala jako Německá dívčí měšťanská škola princezny Štěpánky. K vzdělávacím účelům sloužil objekt, který nese motivy vrcholné italské renesance, po celou dobu. V posledních několika letech využívají stavbu žáci prvního stupně Základní a mateřské školy Husova, kteří se po prázdninách učí v novém prostředí.

„Technický stav budovy byl velmi špatný, na některých místech se dokonce odlupovala fasáda. Bylo proto nezbytné přistoupit k rozsáhlé opravě, jež se dotkla několika částí objektu. Opravená je fasáda, římsy nebo původní erby ve štítu budovy, které jsou jinak veřejnosti při běžném pohledu z ulice skryté. Úprav doznala rovněž střecha, okna nebo vstup do školy, u nějž byly současně odborně repasovány historické dveře,“ sdělil 2. místostarosta městské části Brno-střed Mgr. Martin Vrubel, Ph.D. (KDU-ČSL), do jehož gesce spadá oblast školství.

Někdejší dívčí měšťanskou školu navštěvuje v současné době téměř 200 dětí. Polohou je umístěna v historickém jádru Brna a spadá pod památkovou ochranu. Veškeré kroky městská část koordinovala s Národním památkovým ústavem.

„Víme, že stav námi spravovaných škol je pro občany vizitkou naší práce na radnici. Tentokrát byla oprava školy v Rašínově ulici důležitější a současně náročnější, protože se nachází v historickém jádru města. Jsem rád, že se i v souladu s nároky na zachování historického rázu oprava podařila,“ řekl starosta městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěch Mencl (ODS).

Stavební práce trvaly celkem patnáct měsíců a zhotovila je společnost Hrušecká stavební. Náklady činily 15 milionů korun bez DPH. Peníze na investici poskytlo statutární město Brno.

„Město Brno každoročně poskytuje ze svého rozpočtu městským částem okolo 200 milionů korun na opravy a údržbu základních či mateřských škol. V tomto případě se jedná o mimořádně zdařilou a vkusnou opravu, která zachovává charakter i historii budovy,“ uvedla JUDr. Irena Matonohová (STAN), radní města Brna pro oblast školství.

Nynější opravou práce na zvelebování školy v Rašínově ulici nekončí. Městská část plánuje v následujících měsících zahájit rekonstrukci tamější tělocvičny a sociálního zázemí. Změny se uskuteční také na chodbách, které čeká kompletní výmalba.

Zdroj a foto: Brno-střed