//Demolice fotbalového stadionu za Lužánkami: zbourají se jen tribuny, po úpravách se celý prostor otevře veřejnosti

Demolice fotbalového stadionu za Lužánkami: zbourají se jen tribuny, po úpravách se celý prostor otevře veřejnosti

Zatímco nebezpečné konstrukce tribun budou zlikvidovány, valy zůstanou. Po nezbytném domodelování terénu bude celý prostor zatravněn a otevřen pro veřejnost. Takový je ve zkratce souhrn prací v areálu fotbalového stadionu za Lužánkami, který ve středu 9. října schválili radní.  

„Tribuny nevyužívaného a chátrajícího stadionu jsou staticky narušeny a jsou v havarijním stavu. Proto jsme museli vloni v květnu na základě odborné expertízy z bezpečnostních důvodů definitivně uzavřít nejen sportoviště, ale i přilehlé okolí,“ připomněl radní pro oblast sportu Tomáš Aberl a dodal: „Rozsah demolice, o níž jsme rozhodli vloni na podzim, jsme nyní schválili co nejmenší. Zatímco konstrukce tribun budou zlikvidovány, valy ponecháme. Odvezen bude jen reálně nepoužitelný odpad, rozdrcená suť a zemina v místě zůstanou proto, aby nedošlo ke změnám v zatížení území. Následně bude vše zatravněno. Jde tedy o způsob, jak vytvořit bezpečný prostor, který může být do konečného rozhodnutí o budoucí podobě celé lokality volně přístupný veřejnosti, a to s minimálními náklady na realizaci i na následnou údržbu.“

Rozhodnutí o odstranění stavby bylo vydáno dne 15. 5. 2023 a nabylo právní moci dne 23. 10. 2023. Projektovou dokumentaci pro odstranění stavby zpracovala projekční kancelář Architekti Hrůša & spol., Atelier Brno s.r.o. Náklady na plánované práce budou známy až poté, co proběhne zadávací řízení veřejné zakázky. Předpoklad je, že demolice proběhne v roce 2025.

Co se týče budoucího využití lokality Ponava, více má prozradit územní studie, jež vzejde ze soutěžního dialogu organizovaného KAM. Vzhledem k velikosti projektu spustilo město i online anketu pro veřejnost, která běží do 20. října. Data z ní mohou sloužit jako podklad pro architekty či urbanisty během soutěžního dialogu, ale také následně při vypracování studie. Finální nabídky, z nichž bude vybrán dodavatel studie, by měly být podány ve druhé půlce června 2025.

Zdroj: MMB – tiskový servis
Ilustrační foto: Amálka Mrkosová