//Jednou nám za to děcka poděkujou – nebo ne?

Jednou nám za to děcka poděkujou – nebo ne?

V ulicích města zuří nelítostný boj. Cyklisté versus motoristé. Jediný způsob, jak se potkat, je bouračka. Kolik příběhů o poslíčcích s jídlem znáte? Jedním takovým otevře brněnské Divadlo Husa na provázku novou sezonu. Adaptaci drzé prozaické novinky Petra Šestáka Vyhoření, která letos na literární scéně vyvolala značný poprask, v Brně svěřili mladému režisérovi Martinu Modrému. Velké herecké i fyzické výzvy se v hlavní roli poslíčka chopil Dominik Teleky. Inscenovaná jízda nazvaná Jednou nám za to děcka poděkujou vyzve publikum k inventuře vlastních ideologií poprvé už 25. října 2024.

Lze hořet a nevyhořet? Nebo ještě hůř nespálit přitom všechno kolem sebe? Kam až jsme schopni dojít přesvědčeni o oprávněnosti našeho spravedlivého boje? To jsou jen některé z otázek, jimiž nás na Provázku Vyhoření Petra Šestáka nadchlo. Cyklotažení jednoho poslíčka s jídlem proti motoristům není jen příběhem kulturních válek dneška, ale především výzvou k reflexi ideologií každého z nás. K jevištní adaptaci jeho románupamfletualegorie pod změněným názvem Jednou nám za to děcka poděkujou jsme vybídli pozoruhodného absolventa režie na JAMU a studenta herního designu na FAVU Martina Modrého. Ten nás už na škole zaujal schopností artikulovat témata palčivá pro nejmladší generaci, jakousi původností svého vidění světa i hudbou, kterou pro své inscenace sám skládá. Ve své tvorbě navíc zpravidla velmi přesně a přesvědčivě reflektuje nejen společenské dění, ale také divadlo a jeho prostředky jako takové,” říká dramaturg inscenace a umělecký šéf Divadla Husa na provázku Martin Sládeček.

„Vyhoření (s velkým i malým V) je pro mě o ztrátě nadhledu. Diváci se během inscenace mohou propadnout do světa velmi ambivalentní postavy, ze kterého nevede jiná cesta, než skrze ohledání vlastních názorů a východisek. K tomuto ´propadu´ využíváme téměř všechny zbraně, které divadlo nabízí, od přesvědčivého hereckého projevu herce na kole až po využití celého technického aparátu jeviště,” přibližuje režisér inscenace Modrý.

V hlavní úloze poslíčka s jídlem se může publikum těšit na Dominika Telekyho. „Náročnost této role nespočívá ani tak v množství textu (i když roli o celkem šestatřiceti stranách čelím vůbec poprvé), jako spíš v dosti omezeném hracím prostoru. Tím prostorem je bicykl, ze kterého až na pár výjimek během večera v podstatě neslezu. Z jednoho bodu tak musím obsáhnout celý sál a pomocí jednoho jediného repetitivního pohybu šlapání odehrát vlastně celý příběh. Je to ale nesmírně vzrušující výzva jízda po stezkách vzájemného (ne)porozumění,” popisuje oblíbený herec roli, při jejímž zkoušení našlapal nepočítaně kilometrů a která si kromě hereckého umu žádá i vynikající fyzickou kondici.

Na jízdu večerem se spolu s ním vydají herci a herečky nejmladší provázkovské generace Markéta Matulová, Zdislava Pechová, Dalibor Buš a Matouš Benda. Autorkou svěží a odvážné vizuality inscenace je pravidelná spolupracovnice Martina Modrého Adéla Szturcová. Autorem hudby, v jejímž rytmu celý večer šlape, je režisér sám.

Premiéra inscenace Jednou nám za to děcka poděkujou 25. 10. 2024 je již vyprodaná, do konce roku Divadlo Husa na provázku uvede ještě pět repríz: 28. 10., 14. a 15. 11. a 19. a 20. 12.

Zdroj a foto: Divadlo Husa na provázku