//Poliklinika na Zahradníkově slaví 100 let. Výročí se věnuje putovní výstava

Poliklinika na Zahradníkově slaví 100 let. Výročí se věnuje putovní výstava

V letošním roce slavíme stoleté výročí uvedení Polikliniky Zahradníkova do provozu. Tehdy se jednalo o budovu zahrnující nároží části ulice Zahradníkova a Nerudova. Jubileum připomene také výstava, která bude k vidění na brněnských městských poliklinikách patřících pod příspěvkovou organizaci Sdružení zdravotnických zařízení II Brno.

 „Poliklinika Zahradníkova je jedním z nejdéle sloužících zdravotnických zařízení v Brně. Je tomu přesně 100 let, kdy se zde začalo ordinovat. Proto jsme se rozhodli uspořádat výstavu, díky níž si může každý prohlédnout, jak se projekt plánoval, jaká má stavba specifika, získali jsme archivní fotografie dobového interiéru a vybavení. Věřím, že se návštěvníci díky výstavě dozvědí spoustu informací, které by si jen těžko dohledávali. Ráda bych poděkovala panu řediteli Zemanovi a panu Chatrnému s jeho kolegy z Muzea města Brna, kteří nám poskytli veškerou potřebnou pomoc,“ podotkla zastupitelka pro oblast zdravotnictví Dagmar Seidlová.

Výstava bude od 21. října do 20. listopadu umístěna v Bílém domě. Od 21. listopadu do 19. prosince se přesune na Polikliniku Lesná a svou cestu zakončí na Poliklinice Zahradníkova. K vidění tu bude od 20. prosince 2024 až do 20. ledna 2025.

Polikliniku Zahradníkova čeká postupná rekonstrukce. Jako první přijde na řadu v roce 2025 budova Veveří 64. Po již provedené zdařilé opravě vnějšího pláště bude následovat vnitřní rekonstrukce prostor pro lékárnu, laboratoř a zázemí paliativní péče. Úpravou vznikne nových 200 m² ploch k pronájmu. Náklady se očekávají ve výši 40 až 50 milionů korun. Následovat budou dílčí úpravy domů Nerudova 7 a 9. Samozřejmě s těmito zásadními opravami je nutno provádět i průběžnou údržbu budovy. „Postupně vyměníme všechny výtahové zdviže. V letošním roce jsme začali s obnovou nákladního bezbariérového výtahu. Rekonstruujeme i elektrické a datové sítě. Za zmínku stojí i oprava střech nebo fasád dvorního traktu budov,“ dodal Dan Zeman, ředitel městské příspěvkové organizace Sdružení zdravotnických zařízení II Brno.

POLIKLINIKA ZAHRADNÍKOVA

Budovy polikliniky byly projektovány architektem Kumpoštem ve dvou etapách začátkem dvacátých let.  První z nich byla dokončena v roce 1924 v klasicistním slohu v ulici Nerudova. Později v roce 1928 byla dokončena budova Zahradníkova ve funkcionalistickém slohu.

• Ve třicátých letech v poliklinice probíhala i lůžková péče, která byla v roce 1949 ukončena.

• V roce 1997 byla poliklinika převedena pod městskou příspěvkovou organizaci Sdružení zdravotnických zařízení II Brno.

• V současné době je na Poliklinice Zahradníkova evidovaných 78 nájemníků a 30 zdravotních specializací.

Zdroj: MMB – tiskový servis
Ilustrační foto: Stama Group