//Na Brněnské přehradě skončila 72. plavební sezóna, ovlivnilo ji sucho i babí léto

Na Brněnské přehradě skončila 72. plavební sezóna, ovlivnilo ji sucho i babí léto

Průběh sezóny značně ovlivnilo teplé a suché počasí, kvůli poklesu hladiny lodě od poloviny srpna zajížděly pouze k hradu Veveří. Cestující si díky dlouhému babímu létu mohli lodního provozu užívat až do konce října.

„Lodě dopravního podniku převezly 230 tisíc lidí, což je oproti loňskému roku pokles asi o 16 tisíc pasažérů. Vzhledem k okolnostem to ale považuji za velmi solidní výsledek,“ zhodnotil sezónu generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Nevětší zájem o lodní dopravu na Brněnské přehradě byl tradičně v červenci a srpnu. Výrazný rozdíl oproti předešlým rokům nastal díky teplému jarnímu počasí v dubnu a květnu. „ Například v dubnu letošního roku jsme převezli šestkrát více pasažérů než v roce 2017, “ dodal Havránek.

Kvůli snížené hladině vody v Brněnské přehradě jezdila šestice lodí od poloviny srpna pouze k hradu Veveří, který je tradičně nejvytíženější zastávkou na celé trase. „Jsme rádi, že i přes určitou nepřízeň počasí jsme dokázali lodní dopravu udržet na přehradě po celou sezónu a dopřát tak Brňanům a turistům jednu z jejich oblíbených atrakcí, “ uvedl ředitel Havránek.

Po vytažení lodí na břeh je čeká tradiční posezónní kontrola a servis. „ Provedeme demontáž baterií, odvodnění drenážních, sanitárních a požárních systémů, prohlídka podponorové části plavidel, kormidelních a kotevních systémů, ovládací elektroniky atd., dále je v plánu obnova venkovních nátěrů a palubního vybavení,“ řekl vedoucí lodní dopravy Martin Ecler. Letošní novinkou byla možnost koupě jízdenky platební kartou v automatu, kde se cestující obsloužili sami, bez čekání u okénka. Celkem si tímto způsobem zakoupili 3752 kusů jízdenek v celkové hodnotě 330 092 Kč.

Dopravní podnik dál chystá rekonstrukci památkově chráněné lodi Dallas z roku 1955 (původně Moskva). „V tuto chvíli je věc ve stádiu výběrového řízení. Pokud vše půjde podle plánu, v listopadu by se měla podepsat smlouva s vybraným dodavatelem,“ upřesnil za DPMB ředitel Miloš Havránek. Loď Dallas v novém kabátě by měla na Brněnskou přehradu vyplout v roce 2020.

Zdroj: DPMB
Foto: Prygl.net