//Masarykova univerzita udělí Velkou zlatou medaili Andreji Kiskovi

Masarykova univerzita udělí Velkou zlatou medaili Andreji Kiskovi

U příležitosti oslav 100. výročí svého založení udělí Masarykova univerzita (MUNI) Velkou zlatou medaili slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi. Nejvyšší univerzitní ocenění předá prezidentovi rektor MUNI Mikuláš Bek 29. ledna 2019 v 10 hodin v aule na právnické fakultě.

Velká zlatá medaile se uděluje nejvýznamnějším domácím i zahraničním představitelům veřejného života jako ocenění jejich zásluh o demokracii a lidstvo. „Prezident Andrej Kiska patří mezi státníky, kteří ctí hodnoty, na nichž stojí i Masarykova univerzita a které jsou základem fungování demokratické společnosti. Hodnoty jako svoboda, úcta k pravidlům a zodpovědnost je potřeba stále prosazovat a chránit. A zejména v době, kdy často vítězí populismus a autoritářství, je nutné ocenit a vyzdvihovat ty, kteří na ně nerezignovali,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Rektor také připomněl důležitost přetrvávajících česko-slovenských vazeb. „Vznik Masarykovy univerzity je historicky spojený se vznikem Československa, o kterém rádi říkáme, že na naší univerzitě nikdy nepřestalo existovat. Češi a Slováci jsou si v Brně blíž než kdekoliv jinde,“ dodal Bek. Na Masarykově univerzitě studuje více než pět tisíc Slováků, a tvoří tak zhruba šestinu z celkového počtu studentů, přesahujícího v letošním roce 30 tisíc.

Posledním držitelem Velké zlaté medaile Masarykovy univerzity je kníže z Lichtenštejna Hans Adam II., který ji převzal v roce 2011. V minulosti stejné ocenění získali například Charles, princ z Walesu, tehdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová nebo někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski.

Masarykova univerzita si bude připomínat 100 let od založení, které připadá na 28. ledna, v průběhu celého roku 2019. Vedle oceňování významných osobností spjatých s univerzitou nabídne studentům, zaměstnancům i široké veřejnosti koncerty, hokejové utkání, filmový festival nebo výroční výstavu.

Zdroj a foto: MUNI