//Obnova operačních sálů zajistí především pohodlnější a bezpečnější operování

Obnova operačních sálů zajistí především pohodlnější a bezpečnější operování

Fakultní nemocnice Brno dokončila v listopadu 2018 velkou technologickou obnovu svých operačních sálů, které jsou umístěné ve druhé a třetím nadzemním podlaží pavilonu CH v areálu Bohunic. Jednalo se o náročnou a velmi komplikovanou rekonstrukci, která byla vzhledem k organizaci operačních výkonů rozdělena do čtyř etap. První etapa byla zahájena počátkem prosince 2017. Celkové náklady se pohybovaly ve výši 388 mil. Kč a v rámci obnovy centrálních operačních sálů se opravilo 14 z celkových 27 sálů.

V čem jsou rekonstruované sály výjimečné po technologické stránce a jakým způsobem zlepší komfort pro naše pacienty? Na následující otázky připravili odpovědi primář Centrálních operačních sálů MUDr. Tomáš Svoboda spolu s vrchní sestrou Ing. Jaroslavou Jedličkovou, MBA.

Po jak dlouhé době došlo k rekonstrukci operačních sálů?

Operační sály COS I ve FN Brno Bohunice byly zprovozňovány postupně od roku 1992. Mají za sebou tedy více než čtvrtstoletí a na jejich vybavení to bylo dobře znát. Operování sice probíhalo stále bezpečně, ale technické poruchy značily, že sály mají již odslouženo a bylo potřeba je zrekonstruovat. Za uvedené období se postupně navyšovala roční operativa až na asi 33 tisíc operací,

celkem bylo provedeno kolem 250 000 operačních výkonů. K dnešnímu dni slouží k operativě celkem 27 operačních sálů.

Jakých parametrů konkrétně se rekonstrukce týkala?

Možnosti vybavení operačních sálů, a dokonce i normy se značně posunuly. Nicméně vzhledem k vyhrazeným finančním prostředkům se rekonstrukce dotýká pouze 14 operačních sálů. Obnova se již nedotkla filtrů (šaten) a ani zázemí operačních sálů – kanceláří, pobytových místností atp. Rozsah rekonstrukce však byl kompletní – ze starých sálů zůstaly doslova jen obvodové zdi. Kromě vestavěných operačních sálů byly provedeny nové rozvody vzduchotechniky, elektrorozvody, vodovodní řady, odpady a podobně. Průběh rekonstrukce byl sice celkem hladký, nicméně vzhledem k tomu, že operační sály sousedí s jinými provozy, které nebyly uzavřeny, občas jsme narušili chod pracovišť nad námi a pod námi. Myslím ale, že je to jen malá daň za ten výsledek, který již nyní vidíme.

Sály jsou vybavené novým osvětlením včetně nových operačních stolů. Nesmíme zapomenout také na elektronické vybavení. Pomohou operatérům tyto vymoženosti a v čem?

Součástí každého nově vybudovaného operačního sálu je nejen operační světlo a operační stůl. Snažili jsme se, aby nové zařízení pořízené již před rekonstrukcí bylo povýšeno na stejnou úroveň jako zcela nové přístroje. Světla tak byla doplněna kamerami, případně přídavnými monitory na zobrazení endoskopických operací nebo dokumentace PACS. Nové stoly mají příslušenství potřebná pro různé obory. Součástí sálů je nová klimatizace, ovládací dotyková obrazovka pro osvětlení, velkoplošný monitor zabudovaný ve stěně operačního sálu, který např. umožní sledovat celému týmu nebo medikům průběh operace. Každý sál má přípravu pro připojení na systém videomanagementu k přenášení obrazu do poslucháren, případně videokonference. Nechybí automatické dveře, které umožní naplno využít možnosti přetlakové ventilace operačních sálů. Z prostředků nemocnice byly sály vybaveny nerezovým nábytkem v obslužných místnostech u sálů.

Rozšířila se kapacita operačních sálů po jejich technologické obnově? Bude se ve FN Brno více operovat?

Kapacity operování se změní jen málo. Není to dáno jen novými sály, jejich počty nebo jejich vyspělostí, ale i kapacitou lůžkovou a personální. Samotná obnova operačních sálů zajistí především pohodlnější a bezpečnější operování, které přinese profit především pacientům, ale jistě i personálu. Kapacita sálů se tedy nemění, stále budeme zajišťovat chod 27 operačních sálů.

Kolik operací bylo ročně na COS a kolik jich očekáváte v příštích letech?

Množství operací se ustálilo na hranici přesahující 30 tisíc za rok. Samotný počet operací není úplně směrodatný. Pokud sledujeme i čistý operační čas, zjistíme, že tento se zvyšuje, což znamená, že se operuje stále více složitějších, časově náročných operací. Na operačním sále nikdy nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Trend tedy jistě bude nadále stejný – počet operací narůstat nebude, ale jistě budou přibývat stále složitější operace.

Jaké typy operačních výkonů budou tzv. díky novým technologiím obslouženy více?

Typy operačních výkonů budou závislé na oboru, kde proběhla nyní obnova operačních sálů – tedy na chirurgii a plastické chirurgii, urologii, ortopedii, neurochirurgii a stomatochirurgii. Posun v technickém zázemí umožní těmto chirurgickým oborům rozšiřovat speciální zákroky, což se od těchto oborů ve fakultní nemocnici očekává. Tomu jistě napomůže i pravidelná obnova instrumentária a technického vybavení operačních sálů, které se management nemocnice v posledních letech věnuje.

V jakých oborech dojde díky novým operačním sálům k posunu?

Každý obor, provádějící operace na Centrálních operačních sálech, posunuje svoji odbornost průběžně. Je to prokazováno jejich výsledky, mnohdy i mediálně prezentovanými. Nové operační sály jsou ale jen prostředkem, který to může usnadnit.

Může dojít díky novým sálům ke zkrácení čekacích lhůt pacientů na operaci?

Musíme si uvědomit, že poslední rok (od prosince 2017 do prosince 2018) byl pro čekací lhůty pacientů poněkud nepříznivý. Rekonstrukce sálů byla rozdělena do čtyř etap, každá představovala odstavení tří nebo čtyř sálů. Během přechodu z etapy na etapu pak i více… Chirurgická pracoviště se musela s tímto vyrovnat a musela reagovat snížením počtu plánovaných operací, aby stačila omezená kapacita operačních sálů. Všichni by si přáli, aby se kapacity zvětšily, ale počet sálů se nezvětší, takže ani množství operovaných pacientů se nezvětší. Vzhledem k povaze nemocnice, která je svým zázemím považovaná za nemocnici nejvyššího typu, jsou kapacity spíše přetěžovány než nevyužity. Podobná situace je i u personálu, který je navíc v poslední době těžce zkoušen – protože nejsou naplněny počty především sester, bez kterých je chod nemocnice nemyslitelný. O to více to platí na operačních sálech.

Co změnily nové operační sály pro pacienta?

Komfort, příjemné prostředí, funkční zázemí pro personál operačních sálů, který zajišťuje operaci pacienta. Má to jeden háček: málokterý pacient si to však stačí uvědomit nebo zapamatovat, i vzhledem k typu medikamentů, které dostává před a během operace. Nezbývá tedy, než aby to vnímal alespoň bezproblémovým průběhem jeho léčby v nemocnici.

Jak moc složité bude pro lékaře si všechny novinky zapamatovat? Budou mít k tomu speciální školení tak, aby uměli obsluhovat potřebné přístroje?

Personál operačních sálů jsou především perioperační stery – instrumentářky a anesteziologické sestry, sanitáři, sanitárky. Všichni jsou proškolení postupně v obsluze nových technologií. Naučit se využívat veškerých vymožeností nových technologií může trvat ještě delší dobu. Cílem je spokojený chirurg a dobře odoperovaný pacient. Byli bychom rádi, kdyby nové a pěkné prostředí napomohlo i dokonalé souhře veškerého personálu v péči o pacienty.

Určitě se změnilo bezprostřední zázemí pro operace, tedy operační sály. Součástí operačních sálů jsou však i pobytové místnosti, sklady, filtry pro převlékání, kterých se zatím rekonstrukce nedotkla, i když jsme se snažili během rekonstrukce udělat nějaké opravy, které by alespoň trochu ulevily personálu. Například byly opraveny okenní parapety, vyměněny dveře, provedeny nátěry a výmalba. A ještě zbývá dodat, že zůstaly 4 sály, které do rekonstrukce zahrnuty již nebyly. Doufáme, že se je podaří zrekonstruovat v nejbližší době.

Lze říci, že nové operační sály jsou nejmodernější v rámci ČR?

Rozhodně to můžeme říci. Byla provedena rekonstrukce, která využila nejmodernějších materiálů a postupů a jistě by stejně hodnotili úroveň sálů všude ve světě. Za umožnění této modernizace musíme poděkovat vedení naší nemocnice a samozřejmě těm, kteří dotaci umožnili. Naším úkolem teď bude, abychom svojí prací využili nových sálů co nejlépe. A aby to ocenil i ten, který je stále středem všech snah zdravotnických zařízení, tedy spokojený pacient.

Zdroj a foto: FN Brno