//Současné vedení města má za sebou přesně rok práce. Zhodnotilo dosavadní spolupráci a představilo plány na další rok

Současné vedení města má za sebou přesně rok práce. Zhodnotilo dosavadní spolupráci a představilo plány na další rok

Koalice funguje bezproblémově. V podstatných a zásadních věcech jsme vždy dokázali najít shodu a takové řešení, které bude pro občany přínosné. Velké projekty a akce po předešlém vedení jsme věcně zrevidovali a v případě, že to bylo prospěšné, jsme je upravili. Určitě by ale nebylo konstruktivní za každou cenu škrtat vše, co bylo dříve nastartováno, to by se město nikam neposunulo. Těmito slovy zrekapitulovala práci současného vedení primátorka města Brna Markéta Vaňková, a to na den přesně rok od ustavujícího zasedání Zastupitelstva města Brna.

Současně primátorka Markéta Vaňková vyzdvihla 10 nejzásadnějších věcí, které se podle jejího názoru za ten rok podařily:
• Multifukční halu pro 12 tisíc lidí jsme umístili za Pavilon Z na brněnské výstaviště.
• Úspěšně jsme dokončili rekonstrukci Dornychu, čímž jsme ulevili dopravě v lokalitě Zvonařka.
• Urychlili jsme opravy Zábrdovického mostu, Zábrdovické a části Cejlu.
• V součinnosti s Ředitelstvím silnic a dálnic pokračuje budování velkého městského okruhu Žabovřeská.
• Položili jsme základní kámen rozsahem unikátní stavby – tramvajové trati ke kampusu.
• Investovali jsme nemalé prostředky do brněnských zdravotnických zařízení – průběžně probíhá rekonstrukce Polikliniky Zahradníkova, nové opláštění a střechu má Poliklinika Lesná, modernizací prošla část Úrazové nemocnice.
• Dali jsme prioritu přípravě areálu sociálních služeb Kociánka.
• Spustili jsme dotační program Zeleň střechám!, určený pro všechny, kteří chtějí zkvalitnit tepelnou stabilitu svého obydlí a žít v trvale udržitelné výstavbě.
• Urovnali jsme spory kolem výstavby Janáčkova kulturního centra, zahájení stavby tak už nic nebrání.
• Dokončili jsme rozsáhlé rekonstrukce Janáčkova divadla a Kina Art.

Primátorka města Brna Markéta Vaňková, kromě toho, že je garantem rozpočtu města, má v gesci dva zásadní projekty. „Tím, kterému jsme věnovali za poslední rok hodně úsilí, je nová multifukční hala. Může se zdát, že jsme v uvozovkách pouze přesunuli plánovanou stavbu z jedné strany výstaviště na druhou, ale byl to zcela zásadní krok: Byla totiž zvolena lokalita, kde je vybudování takové moderní arény reálné a realistické. Připomínám, že jde o místo s vyřešenými majetkovými poměry, které bude navíc ideálně dopravně dostupné a komfortně zvládne pojmout plánovaných dvanáct tisíc návštěvníků kulturních a sportovních akcí. Současně běží mnoho navazujících kroků v celém území, a to ve spolupráci s Brněnskými komunikacemi, dopravním podnikem nebo s Ředitelstvím silnic a dálnic,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková a současně představila svoji prioritu na následujících 12 měsíců: „Zásadním projektem je rozvoj oblasti Kociánka v Králově Poli. V tamním domově pro seniory by mělo přibýt až tři sta nových lůžek. Kromě toho by zde měly získat své místo i další sociálně-zdravotní služby, jako je například dům s pečovatelskou službou nebo první dětský hospic v České republice. Spolupracujeme jako i v dalších případech s vedením městské části.“

První náměstek primátorky města Brna Petr Hladík je zodpovědný za oblasti zdravotnictví, školství, sportu, rodinné politiky, územního plánování, životního prostředí, lesního a vodního hospodářství a zemědělství. „Za největší úspěch považuji, že jsme výrazným způsobem posunuli oblast životního prostředí, město se snaží všemi možnými kroky bojovat se suchem, nastavili jsme dotační titul na zelené střechy, schválili jsme Akční plán udržitelné energetiky a klimatu. Také jsme vysázeli tisíce stromů a keřů na území celého města,“ připomíná Petr Hladík. „V příštím roce musíme věnovat velkou pozornost zdravotnictví, což konkrétně znamená spolupráci mezi dvěma městskými nemocnicemi, rekonstrukci Polikliniky Zahradníkova, přípravu výstavby sociálně-zdravotního komplexu Červený kopec a rozšíření poskytování hospicové péče na území města Brna,“ dodal první náměstek Petr Hladík.

Podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného, pod kterého spadají oblasti majetku města, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií a strategie a analýzy dat, se podařilo prosadit zavedení povinnosti zadávat všechny veřejné zakázky v otevřeném řízení. „Díky tomu už nedostávají zakázky jen takzvaně spřátelené firmy, ale všichni mají rovné šance. Dále jsme zavedli povinnost zveřejňovat smlouvy a faktury, aby si občané mohli zkontrolovat, jak město hospodaří,“ vysvětlil přínos nového systému Tomáš Koláčný. „V roce 2020 bych se rád věnoval především přípravě projektu Občanská radnice, který naváže na participativní rozpočet a mimo jiné umožní občanům dávat vedení města podněty a při dostatečné podpoře přímo předkládat materiály k projednání Radě města Brna. Pokračovat bude také digitalizace úřadu jak uvnitř, tak navenek, aby občané mohli své problémy řešit po internetu a nemuseli ztrácet čas cestováním na úřad a čekáním na přepážce,“ nastínil náměstek Tomáš Koláčný.

Oliver Pospíšil, náměstek primátorky města Brna, považuje za důkaz velmi dobré koaliční spolupráce novou vyhlášku o poplatcích za odpad. „Už v programovém prohlášení jsme si vytkli podporu rodin s dětmi a seniorů. Jsem velmi rád, že se podařilo schválit osvobození dětí do 4 let a seniorů od 70 let od poplatku za komunální odpad. V oblasti bydlení a správy majetku města, za které jako náměstek zodpovídám, připravujeme kontaktní místo pro bydlení, které Brňanům výrazným způsobem usnadní orientaci při řešení problémů s bydlením,“ řekl náměstek Oliver Pospíšil.

Investice, dopravu, implementaci evropských fondů a sociální služby má v gesci náměstek primátorky města Brna Robert Kerndl: „Pokud bych měl zdůraznit jen jedno úspěšné téma, tak jsou to velké dopravní stavby –zprovoznění Dornychu, zrychlení opravy Zábrdovického mostu, a především výrazný posun ve stavbě velkého městského okruhu. Příští rok se chci zaměřit hlavně na vytipování co největšího množství lokalit pro budování nových domovů pro seniory,“ uzavřel představování plánů náměstek Robert Kerndl.

Zdroj a foto: MMB