//Cesta vánočního stormu z Bílovic až na náměstí Svobody

Cesta vánočního stormu z Bílovic až na náměstí Svobody

Na náměstí Svobody začnou trhy až příští, ale vánoční strom tam dorazil už včera. Koňský povoz tam přivezl bílovickou jedli. Převoz 13 metrů vysoké jedle bělokoré vyrazil z Bílovic nad Svitavou v 11:40. Poté se zastavil v Líšni a následně v Židenicích. Před 17 hodinou dorazil na náměstí Svobody.

Tato krásná brněnská tradice inspirovaná předvánočním zázrakem byla uvedena do praxe přesně před 95 roky a vánoční provázanost s Bílovicemi nad Svitavou už trvá 30 let v řadě. Strom republiky byl navržen jako symbolická připomínka potřebných v adventní době a ze sbírky do kasičky pod jeho korunou byla financována výstavba Dětského domova Dagmar, který v tomto roce slaví 90. výročí.

Převoz stromu z Bílovic nad Svitavou do Brna se dvěma zastaveními organizoval 23. listopadu Český červený kříž, který letos slaví také 100 let od svého založení. Strom opět pochází z bílovického polesí a 13 metrová jedle bělokorá bude náměstí Svobody zdobit díky skvělé péči Školního lesního podniku Křtiny. V pátek 29. listopadu ji s velkou slávou a atraktivním doprovodným programem v pět hodin rozsvítíme a Brněnské Vánoce tak definitivně odstartujeme. Vánoční atmosféru letos podpoří také zelená výzdoba a spousta světel na náměstích a v ulicích.

Zdroj: TIC Brno, MMB
Foto: Fanoušci BRNO today