//Konec jednorázových obalů na jídlo z restaurací a kaváren – REkrabička přechází do ostrého provozu

Konec jednorázových obalů na jídlo z restaurací a kaváren – REkrabička přechází do ostrého provozu

Do ostrého provozu přechází služba REkrabička, kterou si zákazníci vybraných českých restaurací mohli vyzkoušet v pilotním režimu již od června minulého roku. Doposud měla tuto vratnou alternativu k jednorázovým obalům ve své nabídce více než dvacítka podniků.

„V testovacím provozu jsme si chtěli ověřit zájem zákazníků a výsledek nás mile překvapil. Do oběhu jsme během prvních dvou měsíců vydali zhruba 1 500 vratných obalů, které stále kolují a pomáhají šetřit přírodu. Díky pozitivním ohlasům jsme se rozhodli projekt rozjet naplno a na základě zpětné vazby vytvořit novou a lepší REkrabičku. Vyrábíme ji přímo v Česku a je vytvořena přesně na míru podmínkám náročného gastro provozu,” uvedl zakladatel firmy Ondřej Širočka.

Každý den se v ČR spotřebuje okolo 54 tun jednorázových obalů na jídlo. Gastro průmysl je hlavním zdrojem tohoto odpadu a proto projekt REkrabička vznikl. Vše funguje na principu partnerské sítě, kdy zákazník za vratný obal zaplatí přímo v restauraci zálohu 80 Kč a následně jej může vrátit zpět v kterémkoliv ze zapojených podniků. Tam se REkrabička umyje a znovu použije.

Díky tomuto systému nemusí zákazníci myslet na to, aby měli krabičku na jídlo vždy u sebe – pokud ji zapomenou, jednoduše si mohou půjčit další. REkrabička navíc velmi dobře těsní a je vyrobena z odolného materiálu. Díky tomu dokáže nahradit až 400 kusů jednorázových protějšků.

„Až do teď aktivně projevilo zájem o účast více než 100 dalších podniků, které budeme postupně do našeho programu zapojovat. Během jednoho roku bychom chtěli naši službu rozšířit do všech větších měst v ČR,” dodává Širočka.

Zdroj a foto: REkrabička