Vídeňské stánky s klobásami, neodmyslitelná součást zdejšího městského života, se dostaly na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Unikátní symbol vídeňského životního stylu spojuje kulinářskou tradici, přátelskou atmosféru a typický vídeňský humor. Iniciativa vzešla od provozovatelů stánků letos v červnu, za své ji vzal i starosta města.
Během naší vánoční návštěvy Vídně jsme měli možnost otestovat věhlas jednoho z nejznámějších stánků, Bitzingerova stánku s klobásami u Albertiny, a musíme přiznat, že jsme pochopili, proč se vídeňské klobásy staly takovým fenoménem. Nejen dlouhá fronta, ale především samotná chuť Käsekrainer nás přesvědčily, že tento kulinářský zážitek rozhodně stojí za to.
Vídeňské stánky s klobásami, které patří ke koloritu města již po generace, rozšířily seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO o další položku. Stánky se tak zařadily po bok slavné vídeňské kavárenské kultury, valčíku a vinných šenků. UNESCO tímto krokem ocenila význam stánků jako míst neformálního společenského kontaktu, gastronomických zážitků a vídeňského způsobu života, uvedla vídeňská radnice.
„Zařazení stánků mezi nehmotné kulturní dědictví je poctou tradici, pohostinnosti a rozmanitosti našeho města. Tento titul je holdem všem Vídeňanům, kteří díky své srdečnosti a šarmu dělají ze stánků s klobásami víc než jen rychlé občerstvení – místo setkávání, kde se snoubí radost ze života a kultura,“ raduje se z úspěchu starosta města Michael Ludwig. Starosta tuto iniciativu aktivně podpořil spolu s Vídeňskou obchodní komorou už v polovině letošního roku.
Podle agentury ORF organizace UNESCO také ocenila, že stánky kromě funkce gastronomické plní i funkci společenskou. Na ulicích Vídně je opravdu na první pohled vidět, že stánky s klobásami lákají různorodé návštěvníky. Pravidelně se u nich potkává pestrý společenský mix všech věkových, sociálních a populačních skupin – od návštěvníků Plesu v Opeře přes turisty až po místní obyvatele.
Jak významné místo mají stánky v srdci místních, je poznat i na specifickém jazyku, který se kolem nich organicky vyvinul. Od slavných výrazů „Eitrige“ (klobása typu Käsekrainer) a „Krokodü“ (kyselé okurky) až po další svérázné slovní obraty.
Tato gastronomická tradice sahá až do dob monarchie, kdy pojízdné kuchařské stánky pomáhaly válečným invalidům zajistit obživu. První pevné stánky se ve Vídni objevily až v roce 1969, nejstarší stánek „Würstelstand Leo“ slouží hostům už od roku 1928 dokonce dodnes.
Jak uvedla agentura ORF, počet stánků v posledních desetiletích kontinuálně klesá. Zatímco ještě do roku 2010 bylo ve Vídni kolem 500 stánků s klobásami, dnes jich je přibližně 120. Zvrátit se to snaží iniciativy na podporu udržitelné produkce nebo akce, jako je například plánovaná „dlouhá noc stánků s klobásami“. Čerstvý titul UNESCO je tak bezpochyby zásadním krokem k tomu, aby byla stánková kultura stále živá i v budoucnu.
Osobní tip: Bitzingerův stánek u Albertiny
Během naší vánoční návštěvy Vídně jsme nemohli vynechat slavný Bitzingerův stánek s klobásami u Albertiny, který se nachází naproti Vídeňské státní opeře. Přiznáme se, že jsme k jeho věhlasu přistupovali nejprve s trochou skepse – co na těch klobásách všichni vidí? Avšak pohled na dlouhou frontu, která se skládala jak z turistů, tak z místních, nás přesvědčil, že musíme ochutnat.
Výsledek? Nadšení! Tradiční Käsekrainer nás mile překvapil nejen svou chutí, ale i kvalitou. Ač jsme byli po všech těch vánočních dobrotách celkem plní, nezabránilo nám to klobásu doslova „zhltnout“. Zkrátka nezapomenutelný zážitek, který podtrhl kouzlo vánoční Vídně. Pokud se touláte centrem, tento stánek by rozhodně neměl chybět na vašem seznamu zastávek.
Zdroj: Mezinárodní kanceláře města Vídně v Praze
Foto: Brno Today