Na brněnském výstavišti včera odstartovaly veletrhy cestovního ruchu GO a Regiontour. Kromě programu pro profesionály je zde připraveno spousta lákadel i pro návštěvníky. Ti mohou navštívit také stánek města Brna, který se i v letošním roce prezentuje společně s Jihomoravským krajem.
Jihomoravský kraj si v letošním roce připomene 20 let od svého založení. Turisty bude také lákat do známých i méně známých destinací, v obou případech se o to ale pokusí trochu netradičním způsobem. Proslulé jihomoravské víno však mohou vyzkoušet i návštěvníci veletrhu Regiontour. V určených časech se budou na stánku představovat vinaři, zlatavý mok navíc předvedou také někteří sládci. Příjemné chvíle doprovodí hudebníci.
Brno čekají v letošním roce dvě výročí – 90 let od dostavby vily Tugendhat a 150 let od narození Adolfa Loose. Obě události připomíná také veletržní stánek. Návštěvníci se tam mohou posadit do křesel z proslulé vily, která je zapsaná v UNESCO.
Zájemci o architekturu mohou využít bezplatné prohlídky (oproti platné vstupence na veletrh) Loosova sálu v Bauerově zámečku v areálu výstaviště. Prohlídky budou probíhat od pátku do neděle, vždy dvakrát denně. V pátek a v sobotu v 11 a v 15 hodin, v neděli pak v 11 a v 14 hodin. Rezervace se provádějí přímo na stánku, sraz je pak u Bauerova zámečku. Délka prohlídky je mezi 30 a 45 minutami.
Kromě toho zde Zoo Brno nabízí virtuální realitu, Vida! science centrum předvádí část ze svých zábavných pořadů. K prodeji jsou také zvýhodněné vstupenky na představení Národního divadla Brno, a to včetně festivalu Janáček Brno. Na společné ploše se také představují partnerská města Brna (Charkov, Kaunas, Poznaň, St. Pölten, Stuttgart a Lipsko), kraj představí své destinační oblasti.
I bez letenek a pasů ochutnají letos návštěvníci jídla z celého světa. Novinkou bude totiž festival GO TO FOODPARK s podtitulem Ochutnej svět, který od zítřka obsadí pavilon F brněnského výstaviště. Přítomným nabídne gastrovýlet po všech pěti kontinentech, přehlídku regionálních specialit, živé kuchařské show i bohatý doprovodný program. Ten bude inspirován také Gastromapou Lukáše Hejlíka. Chybět nebudou ani gastrovýzvy pro rekordmana Jaroslava Němce. Čeká na něj durian, nejsmradlavější ryba na světě surströmming a hákarl, což je islandský pokrm připravovaný ze žraločího masa, které je při nesprávné úpravě pro člověka jedovaté.
Veletrhy GO a Regiontour budou otevřeny v pátek a sobotu od 10 do 18 hodin, v neděli však pouze do 16 hodin. Déle se mohou návštěvníci zdržet na festivalu GO TO FOODPARK, který bude mimo neděli otevřen do 21 hodin, v neděli pak také do 16 hodin. Vstupenka vyjde na 180 korun a lze ji koupit online na webu https://www.bvv.cz/go-regiontour/go-regiontour-2020/, kde jsou k dispozici také veškeré potřebné informace.
Zdroj a foto: MMB