Pane vrchní, v polévce mám mouchu! Takto začínala v minulosti řada vtipů. V současnosti se ovšem přístup k pojídání hmyzu razantně mění. Ať se nám to líbí či ne, stále více lidí si dopřává jedlý hmyz a tento trend neustále nabývá na síle. A není divu – jedlý hmyz je chutný, výživný a jeho chov je udržitelný. Většina hmyzu má navíc vysoký obsah bílkovin, mikroživin a esenciálních aminokyselin, takže se jedná o fantastickou superpotravinu, která by alespoň občas neměla chybět v jídelníčku žádného z nás.
Jedlý hmyz si můžete dopřát i v Brně
Za těmito kulinářskými zážitky navíc dnes již nemusíte cestovat do exotických zemí či chodit do drahých specializovaných restaurací – na brněnském Campus Square si můžete vyzkoušet tyto gastronomické speciality z prvního automatu na jedlý hmyz. Automat nabízí spoustu hmyzích dobrot – kobylky, cvrčky, červíky, hmyzí chipsy i hmyzí tyčinky. Předností jedlého hmyzu je jeho úžasná variabilita – každý z druhů jedlého hmyzu chutná zcela odlišně, což jim mezi gurmány dodává na atraktivitě.
Proč vlastně jíst hmyz?
Většina lidí, která jedlý hmyz dříve kvůli předsudkům odmítala, se naopak stala jeho nadšenými zastánci po prvním ochutnání. Jedlý hmyz nejen že skvěle chutná, ale jeho konzumace má i významné zdravotní přínosy. Například cvrčci obsahují více než dvojnásobné množství bílkovin na 1 gram než kvalitní hovězí maso a prakticky žádný cholesterol. Jejich těla jsou plná hořčíku a obsahují třikrát více železa než hovězí. Navíc díky tomu, že se hmyz konzumuje celý, přijímá tělo i větší množství vitaminu B12, zinku a vápníku. Konzumace hmyzu má navíc významné ekologické přínosy – jedlý hmyz vypouští jen zlomek skleníkových plynů oproti dobytku, a jeho chov vyžaduje podstatně méně půdy a vody.
Tak co, dovolíte jedlému hmyzu, aby se prokousal do vašeho jídelníčku?
Zdroj a foto: FitnessDarky.cz